Indukcja matematyczna.
Patryk: udowodnij za pomocą indukcji matematycznej że :
6 | 2n3−3n2+n
17 mar 18:03
bezendu:
a to jest dobrze przepisane

2n
3−3n
2+n
n(2n
2−3n+1)
Δ=(−3)
2−4*2*=
√Δ=1
| | 1 | |
(n−1)n(n+ |
| ) i tu nie wychodzi coś bo powinno być |
| | 2 | |
(n−1)n(n+1) to są trzy kolejne liczby całkowite, wśród nich co najmniej jedna jest parzysta i
| | 1 | |
jedna podzielna przez 3 czyli jest podzielna przez 6 a u Ciebie jest (n−1)n(n+ |
| ) i to |
| | 2 | |
| | 1 | |
(n+ |
| ) nie pasuje  |
| | 2 | |
17 mar 20:56
ICSP: bezendu jest napisane indukcją
zapisz swoje założenie jako :
2n3 −3n2 + n = 6 * k gdzie k ∊C \
wtedy tez przyjmuje postać :
2(n+1)3 − 3(n+1)2 + (n+1) = 6 * k1 , k1 ∊ C
17 mar 21:15