oblicz promień i objętość kuliwpisanej w sześcian
kaz: oblicz promień i objętość kuliwpisanej w sześcian,
jeżeli długość przekątnej sześcianu jest równa 6 cm
30 sie 11:19
Eta:

IACI = a
√2 −−−dł. przekątnej kwadratu o boku "a"
IAC
'I = a
√3 −−− dł. przekątnej sześcianu o boku"a"
( te wzory powinieneś znać:
IAC
'I =
√a2 +(a√2)2=
√a2 +2a2 =
√3a2 = a
√3
| | 6 | |
zatem: IAC'I = 6 => a√3 =6 => a = |
| = 2√3
|
| | √3 | |
2r = a => 2r = 2
√3 =>
r= √3
podstaw do wzoru na V
kuli ...... i to wszystko
30 sie 21:53