funkcja wymierna
wojtek: | | 2x+2 | |
Wyznacz zbiór wartości i przedziały monotoniczności funkcji f(x)= |
| |
| | x−1 | |
Podpowiedzcie coś, jak to rozgryźć.
17 mar 17:40
wojtek: Podbijam. Wiem, że to jest proste, ale nie za bardzo łapię. Bez tego nie pójdę dalej...
Znajdź ktoś chwilkę.
17 mar 18:02
17 mar 18:09
wojtek: Dzięki.
17 mar 18:10
kasia: x−1≠0
x≠1
Z=R/{1}
co dalej : nie wiem
17 mar 18:17
Krzysiek : Kasiu. Zbior wartosci odczytujesz na osi OY a nie osi oX
Musisz doprowadzic te funkcje do postaci kanonicznej
Mozesz to zrobic tak jak w linku albo po prostu podzielic te wielomiany
2x+2:x−1=2
−2x+2
−−−−−−−−
| | 4 | |
===+4 czyli to sie rowna 2+ |
| wiec nasza funkcja ma postac kanoniczna taka |
| | x−1 | |
| | 4 | |
f(x)= |
| +2 teraz mozemy juz latwo odczytac z tego wzoru ze asymptota pionowa ma |
| | x−1 | |
rownanie x=1 (patrzymy na mianownik i bierzezmy liczbe przeciwna do tej co jest w mianowniku )
Z tego widzimy z edziedzina te funkcji bedzie D=R\{1}
Natomiast asymptota pozioma ma rownanie y=2 (bierzemy to co jest we wzorze bez zmiany znaku )
Z tego juz widzimy ze zbiorem wartosci tej funkcji bedzie Zb
f=R\{2} . Reszta a mianowicie
wykres jak powstaje i monotonicznosc w linku do poczytania
17 mar 18:33