ktos pomoze z takim zadaniem?
Marcin: Na paraboli y2=24x dany jest punkt odległy od ogniska o 14. Znaleźć odległość d tego
punktu od wierzchołka paraboli.
29 sie 21:21
Bogdan:

Ten rysunek powinien pomóc.
y
2 = 2px
k − kierownica
F = (c, 0) − ognisko
O = (0, 0)
r = IAF| = 14
Oblicz współrzędne punktu A(x
A,y
A) i następnie d = |AO| =
√xA2 + yA2
29 sie 22:23
Bogdan:
Na rysunku źle wpisałem wzór paraboli, poprawiam: y2 = 24x
29 sie 22:43
Marcin: a na wikipedi rownanie na Parabola z poziomą osią symetrii wyglada tak:
(y−h)2 = 4p(x−h) h=0
to dlaczego napisales : y2 = 2px pomylka?
29 sie 22:59
Bogdan:
Jeśli są różne zapisy dotyczące jakiegoś pojęcia, to wcale nie znaczy, że jeden z tych
zapisów jest błędny. W informacji, którą podałem, nie ma pomyłki, a Ty skorzystaj z tego
lub nie. Radzę uzupełnić podstawowe wiadomości z geometrii analitycznej.
http://www.wsipnet.pl/oip/msl/cz2/u/wgks.html
29 sie 23:16
29 sie 23:19
Marcin: no dobrze tylko tak mowie wiec na wikipedi jest blad co czesto tam sie zdaza
29 sie 23:25
Bogdan:
Jeszcze raz podkreślam: jeśli są różne zapisy dotyczące jakiegoś pojęcia, to wcale nie znaczy,
że jeden z tych zapisów jest błędny.
Żeby wyrokować o błędzie, trzeba go najpierw wskazać i uzasadnić. Nie wyprowadzaj
wniosku o błędzie, jeśli przedtem nie uzasadnisz tego wniosku.
Jeśli stwierdzasz błąd na Wikipedii, to wykaż, że tak jest. Jeśli jednak tego nie potrafisz,
to nie mów o błędzie.
29 sie 23:31
Eta:
Zlituję się
| | p | |
2p = 24 => |
| = 6 to F( 6,0)
|
| | 2 | |
| | p | |
r= x + |
| ( uzasadnij tę zalezność  )
|
| | 2 | |
to x +6 = 14 => x = 8
zatem: y
2 = 24 *8 => y= 8
√3 lub y = −8
√3
A
1( 8, 8
√3) , A
2( 8, −8
√3) −−− są dwa takie punkty symetryczne względem osi OX
IA
1OI
2= IA
2OI
2 = 8
2 + (8
√3)
2 = 64 + 3*64 = 4*64
to; IA
1OI = IA
2OI = 16
29 sie 23:39
Eta:
Dobry wieczór
Bogdanie 
Uśmiechnij się

, szkoda zdrowia !
29 sie 23:41
Basia: Witajcie!
Równanie podane w Wikipedii, które nawiasem mówiąc ma postać
(y−h)2 = 4p(x−k)
dotyczy paraboli, której wierzchołek znajduje się w punkcie P(k,h) i dla której osią symetrii
jest prosta y=h, a odległość ogniska od kierownicy jest równa 2p.
W tej (bardzo rzadko) używanej postaci
ognisko = F(k+p,h)
kierownica x=k−p
Gdybyś poczytał dokładnie dowiedziałbyś się, że jest ono równoważne z równaniem
(y−h)2=2d(x−k) gdzie d oznacza odległość ogniska i kierownicy.
Wtedy
ognisko = F(k+d2,h)
kierownica x=k−d2
Bogdan użył najpowszechniej stosowanego dla paraboli o wierzchołku w punkcie O(0,0)
i osi symetrii pokrywającej się z osią OX równania postaci y2=2px gdzie p oznacza
odległość ogniska od kierownicy, i słusznie, bo w tym zadaniu najwygodniej z niego
skorzystać.
Pozdrawiam
29 sie 23:47
Bogdan:
Dobry wieczór Eto

. No właśnie uśmiechnąłem się czytając słowa Marcina. Są one
potwierdzeniem diagnozy stanu wiedzy i umiejętności polskich uczniów, jaka została
wczoraj opublikowana po podsumowaniu tegorocznych egzaminów w szkołach
podstawowych, gimnazjach i szkołach ponadgimnazjalnych. Można w tej sprawie znaleźć
artykuły i komentarze w wczorajszym wydaniu "Dziennika", zacytuję tylko jedno zdanie
z opinii MEN: nasi uczniowie są niesamodzielni, nie kojarzą faktów, nie wyciągają wniosków.
Zanosi się na kolejne reformy oświaty.
29 sie 23:59
Basia: I po kolejnych reformach będzie jeszcze gorzej !
30 sie 00:05
Eta: 
30 sie 00:13
Bogdan:
Witaj Basiu, uprzedziłaś mnie wyjaśniając zapis w Wikipedii.
Dodam dla Marcina informację, że zapisy (x − p), (y − q) oznaczają przesunięcie figury
o wektor [p, q].
30 sie 00:14
30 sie 00:17
Basia:
Przeczytałam te artykuły. To już naprawdę nie mieści się w głowie.
Możliwe, że uczniowie nie popisali się ani wiedzą, ani umiejętnością logicznego myślenia
(wymaganie od nich, przy obecnych programach myślenia abstrakcyjnego
jest abstrakcją do n−tej potęgi i kompletną utopią), ale czym popisali się
egzaminatorzy, którzy nie są w stanie zauważyć, że zaprzysiężenie
i odebranie przysięgi to pojęcia równoznaczne ?
Czym popisała się OKE, która reklamacji nie uwzględniła tłumacząc się, że odpowiedź
musi być zgodna z kluczem czyli z dokładnością do kropki i przecinka
wykuta na pamięć z podręcznika ?
Czym popisała się CKE, która również reklamacji nie uwzględniła tłumacząc się z kolei tym,
że......
musiałaby zalecić ponowne sprawdzanie arkuszy w całym kraju ?
I czym w końcu popisała się pani minister Hall, która udaje, że nie widzi w tym żadnego
problemu, nie reaguje i nie zajmuje żadnego stanowiska ?
To nie jest matura. To są kpiny.
Myślałam, że ostatni przypadek nie uznania odpowiedzi, że żołnierz ma prawo użyć broni
w obronie własnej, bo w regulaminie napisano w obronie własnego życia miał miejsce w
carskiej Rosji i dotknął niejakiego Melchiora Wańkowicza.
Okazuje się, że system oświatowy III RP "przebił" nie tylko PRL. Carską Rosję również, bo
tam odpowiedzi nie uznał jakiś "didka" (stopnia nie pomnę, ale jakiś bardzo niski), natomiast
kapitan reklamację rekruta Wańkowicza jednak uwzględnił.
30 sie 01:12
Bogdan:
Zgadzam się z poglądem mówiącym o obniżeniu się poziomu szkolnictwa wraz z jego
umasowieniem.
Dobranoc.
30 sie 01:34