matematykaszkolna.pl
Czarna magia Didi: Narysuj wykres funkcji zad 1 f (x) = −5x−7 dla x ≤ −1 f (x) = −x −3 dla −1 < x ≤2 f (x) = −2x−1 dla x >2 zad 2 f(x)=−2x −6 dla x ≤ −2 f(x) = x dla x −2 < x ≤ 2 f(x) = −3x+4 dla 1 < x ≤ 2 f(x) = x−4 dla x > 2 Prosze pomóżcie
17 mar 17:38
Didi: zad2 zad 2 f(x)=−2x −6 dla x ≤ −2 f(x) = x dla −2 < x ≤ 2 f(x) = −3x+4 dla 1 < x ≤ 2 f(x) = x−4 dla x > 2
17 mar 17:44
kylo1303: No i gdzie ta czarna magia? Gdzie masz problem? Weź przykladowo pierwsza funkcje f(x)= −5x − 7. To sa funkcje liniowe (wykres jest prosta). Wybierz sobie 2 punkty nalezace do wykresu tejze funkcji a nastepnie poprowadz prosta. Nastepnie ogranicz swoj wykres zgodnie z podana dziedzina. Przyklad: f(x)= −5x − 7 x≤ −1 wezme sobie najpierw x=0, wtedy punkt bedzie A(0,−7) , drugi to np. x=−3, dostaje pkt B(−3,8). Zaznaczam sobie te punkty, rysuje prosta. Ale jako ze x≤−1 to w x=−1 mozesz narysowac sobie pionowa przerywana linie. Odpowiedzia do zadania jest ta czesc po lewej az do punktu C(−1,−2) włącznie
17 mar 17:45
Didi: Ok zad 1 dobrze zrobiłem . A co do drugiego to tak samo obliczyć? Powinien do tego byc współny nawias i wychodzą mi jakieś kreski dziwne
17 mar 17:52
kylo1303: Zadanie drugie analogicznie, to jest to samo
17 mar 18:06
Didi: Dzieki , zobacze jutro czy mam dobrze .Pozdrawiam
17 mar 18:10
Krzysiek : Rozumiesz co oznacza ten zapis x≤−1 . Oznacza on ze x∊(−∞−1> wlacznie z 1 wiec w zadaniu 1 rysujesz wykres funkcji f(x)−5x−7 w tym przedziale. Teraz co oznacza zapis −1<x≤2 Zapis ten oznacza ze x jest ≤2 i x>−1 (jak sobie narysujesz na osi liczbowej to dostaniesz przedzial x∊(−1,2> Na tym przedziale fukcja nasza jest opisana wzorem f(x)=−x−3 wiec rysujesz wykres tej funkcji ale tylko w tym przedziale (bedzie to czesc lini prostej ) tak samo jak w 1 przypadku bedzie to tylko czesc lini prostej . Teraz cooznacza zapis x>2 . Oznacza on tyle ze x∊(2.∞) wtym pdziedziale nasza funkcja jest opisana wzorem f(x)=−2x−1 wiec rysujesz wykres tej funkcji ale tylko jej czesc dla tego przedzialu czyli x∊(2,∞) .Czyli nasz wykres bedzie skadal z 3 prostych dla odpowoednich przedzialow . Teraz zadanie nr2 tylko podpowiem co oznaczaja zapisy x≤−2 to powinenes juz wiedziec . natomiast f(x)=x powinno chyba byc −2<x≤1 czyli x≤1 i x>−2 wiec x∊(−2,1> a jesli tak ma byc to dla f(x)=−3x+4 zgodnie z tym zapisem x∊(1,2> i dalej x>2 to oznacza ze x∊(2,∞) i rysujesz wykresy dane wzorem w tych przedzialach Ja nie potrafie tu rysowac wiec CI nie narysuje ale juz sam narysujesz sobie
17 mar 19:29