Wielomian
Overplay: Wielomian W(x) = x7 + ax5 + bx3 + cx + 7 jest podzielny przez wielomian x2 + x + 1. Wyznacz
reszte z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian x2 − x + 1.
17 mar 17:37
Overplay: ?
17 mar 18:28
AC:
W(x)= −((−x)7 + a(−x)5 +b(−x)3 + c(−x) + 7) + 14=
=−W(−x) +14 = −Q(−x)*((−x)2 +(−x) +1) + 14
Czyli reszta jest 14
17 mar 19:18
Fixed: A jak to obliczyles?
17 mar 19:27
Overplay: ciekawy sposob... a da sie to zrobic jakims latwiejszym?
17 mar 19:29
Monika: mógłby ktos wrócic do tego zadanka?
23 mar 15:22
jikA:
Co jest nie jasne?
23 mar 17:56
jikA:
Jak napisał AC zauważamy że W(x) = −W(−x) + 14 ponieważ
−W(−x) + 14 = −[(−x)7 + a * (−x)5 + b * (−x)3 + c * (−x) + 7)] + 14
−W(−x) + 14 = x7 + a * x5 + b * x3 + c * x + 7
W(x) = Q(x) * (x2 + x + 1) a skoro wiemy że W(x) = −W(−x) + 14 to
W(x) = −Q(−x) * [(−x)2 + (−x) + 1] + 14
W(x) = −Q(−x) * (x2 − x + 1) + 14
Tak więc reszta z dzielenia przez wielomian x2 − x + 1 wynosi 14.
Jak coś jeszcze jest nie jasne pisać to się spróbuje jeszcze bardziej wyjaśnić.
23 mar 18:19
Monika: dziekuje super wyjasnienie
23 mar 18:49
Adrian: A ja chyba dalej nie rozumiem. Skąd się bierze założenie: W(x) = −W(−x) + 14? Przecież tej 14
nie ma nigdzie w treści.
26 mar 11:01
jikA:
Przecież napisałem zauważamy (tak jak AC) że wielomian W(x) jest równy wielomianowi
−W(−x) + 14.
27 mar 00:26