Jak wyliczyć kąt z równania tg2α = 1.052 ??
Owned: Witam.
Mam problem. Mianowicie:
tg2α = 1.052
2α = 226,4
o (stopni)
α = 113,2
o (stopni)
Jak dojść do wyniku α = 113,2
o (stopni) mając na początku tylko tg2α = 1.052

Kombinuje przez arctg, zamieniam grady na stopnie, stopnie na grady albo radiany itp.
Nie wiem czemu taki jest wynik tego kąta.
17 mar 17:34
kylo1303: Mozna skorzystac z kalkulatora
17 mar 17:37
PW: Szukamy pierwiastka na przedziale (0,90°). Tangens jest funkcją rosnącą, więc pierwiastek jest
tylko jeden. Sprawdzamy w tablicach: tg46°30' ≈ 1,0538. Wiemy, że tg45°=1, więc
1 < tg2α<1,0538
pozwala wnioskować, że
45°<2α<46°30'
22°30'<α<23°15'
Jeżeli z warunków, których tu nie podałeś wynika, że α jest kątem rozwartym,
90°<α<180°.
to
(1) 180°<2α<360°,
należało więc zacząć od wzorów redukcyjnych
1) Skoro tg2α jest liczbą dodatnią, to warunek (1) musi być poprawiony:
(1') 180°<2α<270°
− bo tangens jest dodatni w 3. ćwiartce, a w 4. − nie.
Z (1') wynika, że
2α=180°+α', α'<90°
tg2α=tgα'
tgα'=1,052
z tablic odczytujemy, że
45°'<α'<46°30',
zatem
180°+45° <2α<180°+46°30'
225°<2α<226°30'
112°30'<α<113°10'
Czarodziejskie?
17 mar 18:23
Owned: Wręcz magiczne. No ale tak krok po kroku to skumałem. Logiczne to i dość skomplikowane zarazem.
Mam dwa przykłady do policzenia. Teraz chyba dam rade. Dzięki za odpowiedź i klarowne
wytłumaczenie. Pozdrawiam
17 mar 19:02