Trudne zadanie z f.kwadratowej
Ania: Mam dość dziwne zadanie: udowodni że wierzchołek paraboli y=2x2 + bx + 3 należy do paraboli o
równaniu y = −2x2 + 3.
17 mar 17:28
kylo1303: x
w= −b/2a = −b/4
| | −(b2−24) | | b2 | |
yw= −Δ/4a = |
| = 3 − |
|
|
| | 8 | | 8 | |
Teraz podstawiam do drugiej parabolki zeby sprawdzic czy sie zgadza:
| | b2 | |
3 − |
| = −2 * (b2/16) +3 // *(−8)
|
| | 8 | |
b
2=b
2
0=0
Czyli wierzchołek pierwszej parabolki należy również do drugiej.
17 mar 17:35
Ania: dzięki !: )
17 mar 17:40