Wiedząc że cos α= 0,6 i α ∊( 0∡,90∡),oblicz pozostałe wartości funkcji trygonome
Paweł: Wiedząc że cos α= 0,6 i α ∊( 0∡,90∡),oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych kąta
α.
17 mar 17:26
kylo1303: Kąt alfa wskazuję która to ćwiartka (znaki− wszystko bedzie dodatnie). Natomiast dalej
skorzystaj np. z jedynki trygonometrycznej zeby policzyc sinusa
17 mar 17:29
pan: sin
2 α obliczasz z jedynki trygonometrycznej czyli z tego równania:
sin
2 α + cos
2 α = 1
Powodzenia
17 mar 17:30
Paweł: dzięki
18 mar 06:57