Zadanie z funkcji kwadratowej
Sylwia: Siema, proszę wytłumaczcie mi jak zrobić to zadanie lub chociaż powiedzcie od czego zacząć.
Wiadomo że do wykresu funkcji kwadratowej f należy punkt A(0,3) oraz że funkcja ta przyjmuje
wartość największą równą 7 dla argumentu −1. Przedstaw funkcję f w postaci ogólnej.
17 mar 17:22
zbyszek: y=ax
2+bx+c
A spełnia równanie więc
3=a*0 +b*0+3
c=3
funkcja ma M=q=7 dla x=p=−1
p=−b/2a=−1
dla −1 wartość funkcji wynosi 7 więc
7=a−b+c
4=a−b
a=4+b
−b/2a=−b/2(4+b)
−b/(8+2b)=−1
(8−b)/(8+2b)=0 ⇔ 8−b=0
b=8
a=4+b
a=−4
y=−4x
2+8x+3
y=−4x(x−2)+3
−4x(x−2)−y+3=0
pewności nie mam
17 mar 17:58
Ania: f(x)= −4(x+1)+7 to miało wyjśc
17 mar 18:07
Ania: ale sama nie wiem jak to zrobić
17 mar 18:08