jak sie za to zabrac
Marian: Napisz równanie płaszczyzny π przechodzącej przez punkt D i równoległej do płaszczyzny π1, gdy:
D=(2,3,−4), π1: x−2y+3z=8
29 sie 17:27
AS: Jeżeli dana jest płaszczyzna A*x + B*y + C*z + D = 0
to płaszczyzna równoległa do niej ma postać A*x + B*y + C*z + p = 0
W naszym przypadku płaszczyzna równoległa do danej ma postać
x − 2*y + 3*z + p = 0
Do tej płaszczyzna ma należeć punkt D czyli jego współrzędne muszą
spełniać równanie
2 − 2*3 + 3*(−4) + p = 0 ⇒ p = 16
Szukane równanie płaszczyzny
x − 2*y + 3*z + 16 = 0
29 sie 18:13
Marian: a jezeli ma byc prostopadla to jakie zachodza wlasnosci?
np mam cos takiego: chociaz o co innego chodzi..
Dla jakich wartości parametru k płaszczyzny π1 i π2 są prostopadłe, gdy:
π1: 2x+ky+z+6=0, π2: kx+2y+(k−1)z+3=0.
29 sie 19:36
AS: Płaszczyzny
A1*x + B1*y + C1*z + D1 = 0
A2*x + B2*y + C2*z + D2 = 0
są prostopadłe,jeżeli spełniają warunek
A!*A2 + B!*B2 + C1*C2 = 0
W Twoim zadaniu wystarczy przyjąć
A1 = 2 , B1 = k , C1 = 1
A2 = k , B2 = k , C2 = k−1
i zastosować podany warunek,z którego znajdziemy k.
Po wyliczeniu k = 1/5.
29 sie 20:00