Równości trygonometryczne
celina: Mój problem polega na tym, że gdzieś w teorii mam braki i nie wiem, dlaczego obliczając
równania trygonometryczne na końcu trzeba uwzględniać zależność z tego obrazka:
http://imageshack.us/f/839/img8988m.jpg/ (zaznaczona ołówkiem)
Co to jest to pi tutaj i tak samo to 'k'? Skąd? Dlaczego? Nie rozumiem i potem nie mogę dojść z
zadaniami takimi jak te do końca:
http://imageshack.us/f/404/img8990j.jpg/ (też zaznaczone ołówkiem fragmenty, których nie rozumiem).
_____________
Podonbnie sprawa ma się z taką zależnością:
http://imageshack.us/f/259/img8987.jpg/
Będę bardzo wdzięczna, za kilka słów wyjaśnienia...
17 mar 17:19
Skipper:
| | sinx | |
... tgx= |
| zatem cosx≠0 ⇒ x≠π/4+kπ |
| | cosx | |
17 mar 17:23
celina: No właśnie tego fragmentu po strzałce nie rozumiem. Skąd to pi się tutaj bierze? Co to jest
'k'?
19 mar 09:19
krystek: Wiemy ,że cos90 =0 a ponieważ jest w mianowniku to cosx≠0 dla x≠90+k*180
| | π | |
przechodząc na miarę łukowa x≠ |
| +k*π |
| | 2 | |
19 mar 09:23
krystek: suma kątów w Δ=180
α+β+γ=180⇒α=180−(β+γ) a na miarę łukową α=π−(β+γ)
19 mar 09:25
krystek: drugie mało czytelne
| | 1 | |
sinx= |
| wiemy że sin jest dodatni w I i II ćwiartce stąd |
| | 2 | |
sinx=sin30 lub sinx=sin(180−30) teraz uwzględniamy okresowośc i mamy
x
1=30+k*360 lub x
2=150+k*360 przejdziemy na m łukowa i mamy
| | π | | 5 | |
x1= |
| +2kπ lub x2= |
| π+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
19 mar 09:29
krystek: I brak odzewu


!
19 mar 09:38
celina: Jest odzew, tylko spóźniony − DZIĘKUJĘ Ci Krystku!

Właśnie o to mi chodziło − 180 można zastąpić π, a 90 na
π2, tak? Bo nie rozumiałam tej
zmiany
19 mar 10:19
krystek: Powodzenia!
19 mar 10:42