oblicz logarytmy
Aga: zad. Oblicz stosując odpowiednie prawa dotyczące logarytmów:
2
a/ 2 log 12 − 2 log −− =
6
5 3
b/ 3 log −−− + log 25 =
3 5
17 mar 17:18
Aga: zrobiłam tak:
2
a/ 2 log 12− 2 log 2 = log12 = log 144
6
2
2 log 2 = log 2= log 4 = 1
6 6 6
log 144 − log 4 = 144 −1 = 143 ale chyba coś nie tak
6
3 3 3
zad.2. 3 log 5 + log 25 = 5 + 8 = 13 / log 25 =2 = 8/ i / 3log 5 = 5/
3 5 5 3
proszę o sprawdzenie − dziękuje
18 mar 08:56
krystek: Zapis nie jest czytelny2log?12 czy ma być 2log62?
18 mar 09:32
Aga: a/2 log12 −2log o podstawie 6 z 2 =
b/ 3log o podstawie3 z 5 + log o podstawie 5 z 25 do potęgi 3 = tak ma być
18 mar 12:04