funkcja
maciek: liczby 2 i 4 sa miejscami zerowymi funkcji f(x)=ax2+bx+16. Wyznacz współczynnik a i b
29 sie 17:06
Maćko: Miejsce zerowe funkcji to taki argument (x), dla którego wartość funkcji (f(x)) wynosi 0. Za
f(x) wstaw 0, za x najpierw 2, potem 4. Otrzymasz dwa równania, czyli układ równań z
niewiadomymi a i b. Rozwiąż go i gotowe.
29 sie 20:30
Bogdan:
Można również skorzystać z postaci iloczynowej:
f(x) = a(x − 2)(x − 4) ⇒ f(x) = ax2 − 6ax + 8a.
8a = 16 ⇒ a = ...
b = −6a = ...
29 sie 21:36