Funkcje
Sebuś: Skup jagód w sezonie letnim trwał 20 dni. Liczbę kilogramów owoców w poszczególnych dniach
opisuje w przybliżeniu funkcja f(n)=−2n2 + 44n, gdzie W+ i n≤20. W którym dniu skupiona
najwięcej jagód i ile ich było?
Proszę nie tylko o wynik, ale również o jasne obliczenia, z góry dziękuje.
17 mar 17:00
Sebuś: up
17 mar 17:17
Sebuś: up
17 mar 18:08
Sebuś: up
17 mar 19:03
Sebuś: −,−
17 mar 19:51
Dominik: policz wierzcholek paraboli, sprawdz czy nalezy do przedzialu <1, 20> z zalozeniem n∊ℕ+ oraz
policz wartosci krancowe przedzialu. wybierz najwieksza.
17 mar 19:55
Sebuś: jak obliczyć w tym zadaniu wierzchołek paraboli?
17 mar 20:17
Dominik: 1) wzorkami
2) przyrownac pochodna do 0
17 mar 20:19
Sebuś: Nie mam pojęcia jak to zrobić, byłbyś tak miły i to w miarę zrozumiale rozpisał?
17 mar 20:21
17 mar 20:22
Sebuś: ale jak ja mam z tego obliczyć deltę? tu nie mam postaci ax2 + bx + c tylko jakieś −2n2 + 44.
17 mar 20:29
Licealista: a=−2 b=0 c=44
17 mar 20:30
Sebuś: a, no i tutaj tkwił problem. Dziękuje bardzo
17 mar 20:30
krystek: a znasz funkcję f(x)=−2x2+44x ?
a tutaj masz funkcję f(n) =−2n2+44n gdzie dni są oznaczone n∊N
17 mar 20:32
Dominik: zle. a = −2, b = 44, c = 0
17 mar 20:32
krystek:
17 mar 20:38
Sebuś: i wychodzi, że p=11 a q=−242 bo Δ=1936 i nie biorę tego pod uwagę, tak?
Czyli obliczam tylko f(1) i f(20) ?
17 mar 20:42
Dominik: spojrz na wykres. kiedy zebrano najwiecej jagod?
17 mar 20:43
Dominik: sprzedano*, jesli to ma w ogole znaczenie.
17 mar 20:43
Sebuś: ale mi się jeszcze pytają ile ich było, a nie może ich być na minusie.
17 mar 20:44
Dominik: spojrz jeszcze raz na wykres.
17 mar 20:46
krystek: widzisz ,że max mamy dla m=11 i f(11)=..
| | −Δ | |
lub q= |
| =... policz poprawnie |
| | 4a | |
17 mar 20:48
Sebuś: no widzę, że tutaj u Cb na wykresie są wartości dodatnie ale nie wiem ile ich jest. Jak mam
obliczyć, ile jest tych jagód?
17 mar 20:49
Dominik: policz f(p), czyli f(11)
17 mar 20:50
krystek: Czy Ty nie widzisz ,że w 11 dniu masz max skup jagód?
17 mar 20:50
Sebuś: aaaa Dobra, qwa już kminie

D cyzli będzie
1) −1936/−8= 242 kg
2) f(11)=−2(11)
2 +44(11)=242kg

Sorry, że jestem takim młotkiem z matmy, no ale już tak mam, jak się zatnę to trzeba ostrej
łopatologi.
Jeszcze raz dziękuje wszystkim wypowiadającym się, bardzo pomogliście. Niech Wam Bóg w
dzieciach wynagrodzi
17 mar 20:53
krystek: A Ciebie niech zawsze oświeci!
17 mar 20:58