Trygonometria.
Wiolaa. : Sprawdź tożsamości trygonometryczne:
a)(tgx+ctgx)2=1sin2x*cos2x
b)tgx−ctgx=(tgx−1)(ctgx+1)
c)ctgx+sinx1+cosx=1sinx
d)(1+sinx)(1cosx−tgx)=cosx
17 mar 16:49
kasia333: b)
(tgx−1)(ctgx+1)= 1 +tgx−ctgx−1 = tgx − ctgx
17 mar 18:53
kasia333: c)
ctgx+ sinx/ (1+cosx) = cosx/sinx + sinx/(cosx +1) = cosx(cosx+1)/ sinx(cosx+1) + sin2x/
sinx(cosx+1) = (cos2x +sin2x +cosx) / sinx(cosx +1) = (cosx +1) / sinx(cosx+1) = 1/ sinx
17 mar 19:05
kasia333: a)
(tgx + ctgx)2 = tg2x + 2tgxctgx + ctg2x = sin2x/cos2x + cos2x/sin2x +2 =
sin4x/sin2xcos2x + cos4x/sin2xcos2x + 2sin2xcos2x/sin2xcos2x = (sin2x +cos2x)2 /
sin2xcos2x = 1/ sin2xcos2x
17 mar 19:13