romb
Wolno kumam: oblicz pole rombu o boku 17 wiedząc, że różnica między długościami przekątnych wynosi 14cm
17 mar 16:35
krystek: d1=x d2=x+14 i teraz wykorzystaj ,że przekątne połowią się pod
kątem 90 st
17 mar 16:37
dero2005:
| ⎧ | d−f = 14 | |
| ⎩ | (d2)2+(f2)2 = 172 |
|
po rozwiązaniu układu do czego cię zachęcam
f = 16
d = 30
17 mar 16:45
Eta:
f
2+e
2=4a
2 i f−e=14 /
2 ⇒ f
2−2fe+e
2= 196 ⇒ 4a
2−196=2fe /:4
| | fe | |
|
| =P= a2−196 = 289−49= 250 |
| | 2 | |
17 mar 16:51
dero2005:
P = 289 − 49 = 240
17 mar 17:00
Eta:
Dokładnie tak

chochlik
17 mar 17:06