,,,,
ola: rozwiąż równanie:
x4=25
29 sie 13:44
Gabrysia: x4=25 // pierwiastkujemy
x2=5 //pierwiastkujemy
x=√5
29 sie 15:11
Eta:
Witam

niestety ..... źle!
1/sposób:
x
4 = 25 => x
4 −25=0 => (x
2 −5)(x
2+5)=0
to: x
2−5=0 lub x
2 +5 =0
( x−
√5)( x +
√5=0 lub x
2 = −5 −−− sprzeczność
zatem :
x −
√5= 0 lub x +
√5=0
x =
√5 lub x = −
√5 −−− to są rozwiązania tego równania,
sprawdzamy: (
√5)
4 = 5
2 = 25 ok.
(−
√5)
4 = + 5
2 = 25 . ok.
2/ sposób
pierwiastkując stronami:
otrzymałaś : x
2 = 5 => x =
√5 lub x = −
√5
bo równanie x
2 = 5 ma dwa rozwiązania , różniące się znakami
29 sie 15:44
Eta:
Czy
Gabrysia już teraz wie? , gdzie popełniła błąd ?
29 sie 15:45