parametr
konda: | | 4x+ 5 | |
Wyznacz parametr m tak, aby dziedziną funkcji F(x) = |
| był zbiór |
| | √mx2 + mx +3 | |
wszystkich liczb rzeczwistych.
Moje pytanie czy w tym zadaniu należy też rozpatrzyć przypadek m=0? Bo w odpowiedzi jest
m∊(0;12), ale jak przyjmieny m=0, to w mianowniku będzie
√3, czyli spełniony warunek
zadania.
17 mar 16:14
Licealista: mx2+mx+3≥0
17 mar 16:17
Dominik: jak najbardziej m = 0 spelnia warunki zadania.
17 mar 16:18
krystek: mała poprawka >0
17 mar 16:20
Licealista: Sorka.
17 mar 16:21
Aga1.: i drugi przypadek.
m>0 i Δ<0
17 mar 16:25
krystek: Aga1 Było tylko pytanie czy m=0 spełnia , poniewaz odp była m∊(0:12) i zainteresowany zadał to
pytanie
17 mar 16:29