Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej
xoxo: Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego
krawędź podstawy ma długość 2a, a krawędź boczna 3a.
Proszę o pomoc
17 mar 16:12
krystek: V=Pp*H=Pkwadratu* (krawędź boczna)
17 mar 16:14
Dominik: @krystek, to ostroslup, a nie graniastoslup.
17 mar 16:16
krystek:

aaaaaaaaaaaaaa? Dzieki Dominiku !
To zrobi rys .
17 mar 16:19
xoxo: i co dalej?
17 mar 16:20
Dominik: nalezy wyznaczyc wysokosc ostroslupa z tw pitagorasa
17 mar 16:23
krystek: Wylicz H do obliczenia V i h ściany bocznej do Pc
17 mar 16:23
xoxo: 2a2 + x2 = 3a2
? i sciana boczna tak samo?
17 mar 16:28
krystek: A co jest Twoim x?
17 mar 16:29
dero2005:

d = 2a
√2
H =
√(3a)2 − (a√2)2 = a
√7
h
s =
√(3a)2 − a2 = a2
√2
P
p = (2a)
2 = 4a
2
P
b = 2*2a*h
s = 4a*a2
√2 = 8a
2√2
P
c = P
p + P
b = 4a
2(1 + 2
√2)
17 mar 16:30