wielomiany
Michał: Wykaż ze liczba √2 − 1 jest pierwiastkiem wielomianu:
W(x) = x3+x2−3x+1
17 mar 16:05
Aga1.: Powinno wyjść W(√2−1)=0
wykonaj działania
(√2−1)3+(√2−1)2−3(√2−1)+1=
17 mar 16:07
Dominik: W(x) = x3 + x2 − 3x + 1 = (x − 1)(x2 + 2x − 1)
Δ = 8 = 2√2
x = − 1 + √2 v x = − 1 − √2
zatem
W(x) = (x − 1)(x + 1 − √2)(x + 1 + √2)
cnw
17 mar 16:08
konda: podziel ten wielomian przez (x−1) i otzymasz:
W(x)=(x2+2x−1)(x−1)
Oblicz pierwiastki pierwszego nawiasu i wyjdzie m.in. √2−1
17 mar 16:08
Michał: o dzięki za szybkie odpowiedzi

bardzo pomogliście
17 mar 16:09