wzory redukcyjne
ala: oblicz, stosując wzory redukcyjne
a.)tg43 * tg44 * tg45 * tg46 * tg47
b.)ctg25 ctg35 * ctg 45 * ctg55 * ctg65
c.)sin2 75 + sin2 15 −2sin30
d.)(cos52 − cos38)2 + 2sin38 * sin52 + 2cos60
17 mar 15:53
Aga1.: a)Odp.1.
Połącz pierwszy czynnik z ostatnim i drugi z przedostatnim
tg43*tg47=tg43*ctg(90−47)=tg43*ctg43=1
17 mar 15:56
Dominik: w a, b zauwaz ze tgα = ctg(90o − α) oraz tgα * ctgα = 1
c) sinα = cos(90o − α), zatem mamy
sin215o + cos215o − 2sin30o = 1 − 2sin30o = 1 − 1 = 0
17 mar 15:59
Dominik: d) (cos52o − cos38o)2 + 2sin38o * sin52o + 2cos60o = (sin38o − cos38o) + 2sin38o *
cos38o = sin238o + cos238o − 2sin38o * cos38o + 2sin38o * cos38o + 2cos60o = 1 + 1 =
2
17 mar 16:01