suma sześcianów trzech kolejnych liczb podzielna przez 9
camel: Udowodnij, ze suma sześcianów trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielna przez 9.
Oznaczyłem dane liczby a3 (a+1)3 (a+2)3 i wyliczyłem to. Ale coś mi nie chce wyjść,
sprawdzałem to wielokrotnie. Proszę o pomoc
i drugie Dla każdego n należącego do N+ wyrazy ciągu spełniają dwa warunki an+an+1=
(−n2+3n+17)/(n2+1) i an −an+1=(6n+19)/(n2+1) . Oblicz, które wyrazy tego ciągu są
dodatnie.
17 mar 15:49
Mila: n− pewna liczba naturalna
n3+(n+1)3+(n+2)3 − suma sześcianów trzech kolejnych liczb naturalnych,
n3+(n+1)3+(n+2)3 =n3+n3+3n2+3n+1+n3+6n2+12n+8=
=3n3+9n2+15n+9=
=9n3−6n3+6n+(9n2+9n+9)=
=−6n3+6n+9(n3+n2+n+1)=
=−(6n3−6n)+9(n3+n2+n+1)=
=−6n(n2−1)+9(n3+n2+n+1)=−6n*(n+1)*(n−1)+9(n3+n2+n+1)=
(n−1)*n*(n+1) iloczyn 3 kolejnych liczb naturalnych jest podzielny przez 3, stąd
iloczyn −6n(n2−1) jest podzielny przez 9
suma
−6n*(n+1)*(n−1)+9(n3+n2+n+1)jest podzielna przez 9.
łatwiej uzasadnić, że suma :
(n−1)3+n3+(n+1)3 jest podzielna przez 9
(n−1)3+n3+(n+1)3 =3n3+6n masz wyżej uzasadnione
17 mar 17:17
Mila: 2)dodajemy stronami
| | −n2+3n+17+6n+19 | |
2an= |
| |
| | n2+1 | |
rozwiąż nierówność:
−n
2+9n+36>0 i n∊N
+
17 mar 17:35
camel: Hej MIla. Co do drugiego to ok rozumiem. A czy ógł bys mi to pierwsze jeszcze rozpisać tym
drugim sposobem (prostszym).
17 mar 17:40
Mila: II
(n−1)3+n3+(n+1)3 =3n3+6n =9n3−6n3+6n=
=9n3−6n*(n2−1)=
=9n3−6n*(n−1)*(n+1)=
9n3−2*3*(n−1)*n*(n+1)jest wielokrotnością 9, ponieważ
(n−1)*n*(n+1)−iloczyn 3 kolejnych liczb naturalnych jest podzielny przez 3, stąd iloczyn
2*3*n(n2−1) jest podzielny przez 9.
17 mar 21:40
camel: Dzięki wielkie Mila
18 mar 00:03