Wykres funkcji liniowej f przechodzi przez punkt A=(-2,-4) i przecina oś Oy w ty
gelo2811: Wykres funkcji liniowej f przechodzi przez punkt A=(−2,−4) i przecina oś Oy w tym samym punkcie
co wykres funkcji g(x)=x3+2x2−3x+4. Podaj wzór funkcji f.
Mam problem z tym zadaniem. Nie wiem jak je rozwiązać. Może jakaś wskazówka?
17 mar 15:46
Mila:

g(x)=x
3+2x
2−3x+4.
Punkt przecięcia osi OY
g(0)=4
P(0,4)
f(x)=ax+b i A=(−2,−4) ∊Wykresu f(x), P(0,4)∊Wykresu f(x)
b=4
f(x)=ax+4
−4=−2a+4
−2a=−8
a=4
f(x)=4x+4
17 mar 16:31