prosze...
bartek: rozłóż wielomiany na czynniki
x3+2x2−3
29 sie 12:34
AS: x3 + 2*x2 − 3 = (x3 − 1) + (2*x2 − 2) =
(x − 1)*(x2 + x + 1) + 2*(x − 1)*(x + 1) =
(x − 1)*[x2 + x +1 + 2*x + 2) = (x − 1)*(x2 + 3*x + 3)
Wyróżnik trójmianu x2 + 3*x + 3
Δ = 32 − 4*3 = −3 < 0
Oznacza to,że trójmian kwadratowy nie da się rozłożyć na iloczyn
dwóch czynników.
Ostatecznie:
x3 + 2*x2 − 3 = (x − 1)*(x2 + 3*x + 3)
29 sie 12:43
Eta:
Można też tak : 2/ sposób
kandydatami na pierwiastki całkowite są: 1, −1, 3, −3.
W(1) = 1 +2 −3 =0 zatem pierwiastkiem jest x = 1
dzielimy wielomian :
( x 3 +2x2 −3 ) : ( x −1) = x2 +3x +3
− x3 +x2
−−−−−−−−−
= 3x2 −3
− 3x2 +3x
−−−−−−−−−−−−−−
= 3x −3
−3x +3
−−−−−−−
= =zatem rozkład W(x) = ( x −1)( x2 +3x +3)
wyrażenie w drugim nawiasie nie ma pierwiastków rzeczywistych , bo Δ<0
więc i nie rozkłada się na czynniki st. pierwszego.
Ostateczny rozkład to:
W(x) = ( x −1)( x2 +3x +3)
29 sie 16:13