dla jakich wartosci funkcja osiaga wartosc najmniejsza
gk18: Dla jakich x∊R funkcja f(x)=(x−1)
2 +(x−2)
2+ ... + (x−2005)
2 osiąga wartość najmniejszą.
Proszę o wskazowki
17 mar 15:37
akante: mnie sie wydaje że najmniejsze co może wyjść z kwadratów to 0
więc chyba dla iksow od 1 do 2005 włacznie ale nie wiem
17 mar 15:38
PW: A można liczyć pochodną, czy bawimy się na poziomie liceum?
17 mar 19:51
jikA:
| | 2005 + 1 | |
Wartość najmniejsza będzie dla x = |
| = 1003. |
| | 2 | |
17 mar 21:58
Eta:
f(x)= 2005x2−2006*2005x+(1+4+9+.. +20052)
wartość najmniejsza dla xmin= 1003
17 mar 22:07
jikA:
17 mar 22:09
Eta:
czyt. <
ananas>
17 mar 22:11
jikA:

.
17 mar 22:14
Eta:
17 mar 22:15