Narysuj wykres funkcji i omów jego własności.
wajdzik: Narysuj wykres funkcji i na jego podstawie omów własności tej funkcji.
| | 2x+3 | | 2(x−5)+13 | | 13 | |
y=| |
| | |
| =2+ |
| |
| | x−5 | | x−5 | | x−5 | |
| | 3 | |
D=R\{5}, x0=− |
| W: [5,2] |
| | 2 | |
Zaraz narysuję ostateczny wykres jaki ma wyjść.
Własności(PROSZĘ KONIECZNIE O ICh SPRAWDZENIE):
D=x∊R\{5}
Z
w=y∊<0,+
∞)
Funkcja nie jest różnowartościowa
Funkcja nie jest okresowa
| | 3 | |
Funkcja ma jedno miejsce zerowe: x0=− |
| |
| | 2 | |
Asymptota pionowa y=5
Asymptota pozioma y=2
| | 3 | |
f↘, x∊ (−∞,− |
| , x∊(5,+∞) |
| | 2 | |
Zgadza się