prawodopodobieństwo
luk20: Do windy zatrzymującej się na 4 piętach wsiadło 20 osób. Opisz przestrzeń zdarzeń
elementarnych.
a) Oblicz prawdopodobieństwo, że na każdym z pięter wysiądzie dokładnie 5 osób
b) Oblicz prawdopodobieństwo, że na pierwszym piętrze nikt nie wysiądzie
17 mar 15:07
luk20:
17 mar 16:11
Aga1.: IΩI=4*4*4.....*4=4
20
a)
b) IBI=3
20
Wydaje się, że będzie dobrze.
17 mar 16:21
luk20: Czy na pewno będzie lΩl=4
20
A nie np 20
4?
17 mar 16:43
Eta:
420
17 mar 16:54
luk20: Czemu?
A czy np wzór Bosego−Einsteina można zastosować czy nie bardzo?
17 mar 17:13
luk20:
17 mar 17:32
PW: Można, tylko trzeba określić spin wysiadających.
17 mar 17:34
luk20: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć czemu tutaj lΩl=420
17 mar 19:09
PW: Z tej przyczyny, że chcemy, opisać przestrzeń zdarzeń elementarnych jako funkcje (wariacje
z powtórzeniami), bo znamy twierdzenie o liczbie takich funkcji.
Każdemu pasażerowi windy przyporządkowujemy numer piętra, na którym wysiadł − to jest funkcja.
Gdybyśmy chcieli przyporządkować inaczej − piętrom pasażerów, to przyporządkowanie takie nie
będzie funkcją (każdemu z pięter nie da się przyporządkować dokładnie jednego pasażera, bo
jest ich zbyt wielu, poza tym nie wiemy, czy wszyscy np. nie wysiądą na 4. piętrze).
Modelem przestrzeni Ω jest zatem zbiór wszystkich funkcji f
f:{1,2,3,4,...,19,20} → (1,2,3,4},
a jak wiadomo (?) funkcji takich jest 420.
17 mar 19:29