fyrty
Sam: Jak dziubnąć to zadanko :
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściany boczne nachylone są do podstawy pod kątem α
Wysokość ścian bocznych jest równa h.Wyznacz objętość i pole powierzchni całkowitej tego
ostrosłupa
Nie potrafie wyznaczyć pola powierzchni za pomocą tego kąta i h proszę o pomoc bardzo dziekuje
osobom które mi pomogą.
17 mar 15:05
krystek:
17 mar 15:09
Sam: i dalej nic z tego przecież a nadal zostaje
17 mar 15:20
krystek: masz dane parametrycznie h ściany bocznej
h
1 będzie w podstawie
| | a√3 | |
stąd wyznaczysz h1 = natomiast h1= |
| |
| | 2 | |
17 mar 15:26
Sam: Czyli h! jako wysokość podstawy to jest 2h1/√3 =a no nie wiem jk to robic mam wsyztsko
przedstawić przy pomocy h i kataα
nie rozumiem
17 mar 15:32
Sam: pomocy niech ktoś mi powie jak pozbyć się a
17 mar 15:53
krystek: h
1=3hcosα
| | a√3 | |
3hcosα= |
| i wyznaczasz a przy pomocy h danego jako wys ściany bocznej |
| | 2 | |
17 mar 15:56
krystek: a
√3=6hcosα
| | 6hcosα | |
a= |
| usuń niewym a=2√3hcosα |
| | √3 | |
| | a2√3 | |
V=Pp*H= |
| *H ( wyznacz H sam) |
| | 4 | |
17 mar 16:00
Sam: czyli a=
√6cos h i teraz ma m to podstawić do wzoru na podstawe czyli
17 mar 16:03
krystek: a skąd √6?
17 mar 16:04
Sam: dobra pomyliłem sie
17 mar 16:06
Sam: H to jest h *sinα
17 mar 16:07
krystek: tak
17 mar 16:09
Sam: wychodzi mi że Pp =6
√3cos
2sin
2
a V=2
√3cos
2ah
3sina
a w odpowiedziach jest
V=
√3cos
2ah
3sina
Co zle jest
17 mar 16:19
krystek: 22 skróci się z mianownikiem 4
17 mar 16:22