Wielka prośba
Didi: Kto wytłumaczy
Didi
CCh: Nie było mnie na początku nowego rozdziału ,byłem chory i nie wiem co z tym zrobić.
Proszę o wytłumaczenie
dla x≤−3
dla x>−3
17 mar 14:26
krystek: Ale jaka jest postać funkcji co robi wartośc bezwzględna IxI, skąd mamy mieć a ,b?
17 mar 14:36
Didi: Dokładnie zad. brzmi tak ''Wyznacz współczynniki a,b, w taki sposób , aby podany wzór określał
funkcję przedstawiona na rysunku "
a=−2
b=4
17 mar 14:39
Didi:
17 mar 14:49
krystek: I z wykresu widzisz ,że a=−3
natomiast 2x+b=y to y=b dla x=0 ( nie napisałeś punktu przecięcia z osia OY)
17 mar 14:53
Didi: a i b znalazłem z tyłu w odpowiedziach no i z rysunku. Nic więcej nie ma podane
17 mar 14:57
Didi:

Dokładniejszy rysunek
17 mar 15:03
Didi: Prosto do matury zakres podstawowy i rozszerzony ćw. 3,7 str 428
17 mar 15:17
Krzysiek : Wiec prosze napisac czy tam jest napisane f|x| =......czy f(x)=....... bo to jest duza roznica
. jesli f(x) to z rysunku widac ze dla x∊(−∞,−3> funkcja ma postac f(x)=−2 a w przdziale
(−3,∞) funkcja ma postac f(x)=2x+4 . Skad wiadomo ze b=4 ? wspolczynnik b informuje nas o
tym w jakim punkcie wykres przecina os OY . Na rysunku widac z e punkcie 4. Chyba o to chodzi
17 mar 15:34
Didi:
⎧a
f|x| = ⎩2x+b
y= f (x)
Wszystko przepisałem
17 mar 16:07