trygonometria
paula: hej. pomoże mi ktoś w jednym małym przykładzie? oto on: Wyznacz wartości pozostałych fkcji
trygonometrycznych kąta ostrego α, wiedząc, że : tgα=2√2
17 mar 14:19
paula: niby łatwe, z Pitagorasa resztę policzyć, ale nie wychodzi mi tak jak w odpowiedziach

błagam
pomozcie..
17 mar 14:20
Kaja: sinα=2
√2cosα
| | 1 | |
podstaw za sinα do jedynki trygonometrycznej i wylicz cosα, a potem sinα. ctgα= |
| |
| | tgα | |
17 mar 14:21
paula: nic mi to nie mówi, doszłam do 4cos2α + cos2α=1 i co dalej?
17 mar 14:27
krystek:

Wylicz x
i wtedy
17 mar 14:29
Kaja: (2
√2cosα)
2+cos
2α=1
8cos
2α+cos
2α=1
9cos
2α=1
17 mar 14:30
krystek: 5cos
2x=1
cosx=...?
17 mar 14:30
paula: | | 1 | | 1 | |
własnie mi z rysunku wyszło że cosα= |
| , a w odowiedziach jest |
| |
| | √5 | | 3 | |
17 mar 14:37
paula: | | 1 | | 1 | |
własnie mi z rysunku wyszło że cosα= |
| , a w odowiedziach jest |
| |
| | √5 | | 3 | |
17 mar 14:37
Kaja: nie możliwe. x pewnie też liczyłas z tw. Pitagorasa. a skoro tak, to x=3
17 mar 14:40
krystek: Jak liczymy poprawnie , wynik musi byc taki sam !
(2√2)2+11=x2
8+1=x2⇒x=3
17 mar 14:43
paula: no pewnie że tak

tylko oczywiscie walnęłam się w obliczeniach i mi nie w wychodziło za nic.
To najlepsza strona na swiecie
17 mar 14:43
17 mar 14:44
paula: 
dzięki wam jeszcze raz
17 mar 14:48