jak to zrobić?, bo jestem całkiem głupi w te klocki
bartek: wyznacz wartość m i n, dla których wielomiany W(x) i H(x) są równe:
W(x)=n(x−1)(x+2)−m(x−3)(x+2) i H (x)=x2+5x+6
28 sie 21:18
Eta:
Pomagam
28 sie 22:25
Eta:
Wielomiany są równe jeżeli są: tego samego stopnia
i współczynniki przy tych samych potęgach "x" są równe.
wykonując mnożenie :
( x −1)( x+2) = x
2 +x −2 i ( x −3)( x +2) = x
2 −x − 6
zatem:
W(x) =
n*( x
2 +x −2) −
m*( x
2 −x −6)
to W(x)=
( n −m)x
2+
( n +m) x
− 2n +6m
H(x)=
1 *x
2 +5 *x
+6
porównujemy teraz współczynniki przy tej samej potędze "x"
dla obydwu wielomianów.
więc: n −m = 1 i m +n = 5 i −2n +6n = 6
wyznaczamy "n" i "m" rozwiązując układ równań:
n −m = 1
n + m = 5
−−−−−−−−−−−−−−
2n = = 6 => n = 3 to m = 2
sprawdzamy jeszcze czy równe są współczynniki
zielone
−2*3 +6*2 = −6 +12 = 6 czyli są tez równe.
zatem odp: wielomiany są równe jeżeli
n =3 i m = 2
pamiętaj o znakach

dodatkowe sprawdzenie:
W(x) = 3( x
2 +x −2) −2( x
2 −x −6) = ........ wykonaj mnożenie i redukcję
powinieneś otrzymać wielomian równy x
2 +5x +6 = H(x)
28 sie 22:44
bartek: a dlaczego we współczynniku pomarańczowym jest 5?
29 sie 10:13
bartek: dobra już wiem, źle spojrzałem

dziękuje
29 sie 10:18