zania11111: Objetosc ostroslupa prawidłowego czworokatnego jest równa 72 cm szescienne. Oblicz pole
powierzchni calkowitej tego ostrosłupa jesli wiesz ze krawedz podstawy i wysokosc w tym
ostroslupie sa tej samej długosci
11 wrz 20:04
Kasia: V=1/3Pp*H
V=1/3a2*a
V=1/3a3
72=1/3a3
a3=216
a=6cm
d - przekatna podstawy ostrosłupa
d=a√2
d=6√2cm
b-krawędź boczna ostrosłupa
a2+d2=b2
b=6√3cm
h-wysokosc sciany bocznej ostroslupa
(1/2a)2+h2=b2
h=3√11cm
Pc=Pp+Pb
Pc=2a2+4*1/2a*h
Pc=36+36√11
Pc=36(1+√11)cm2
11 wrz 20:22