Zbiory
Tidi: Uh, chyba mnie zaszykanujecie, ale robiłem arkusze maturalne i zostało mi jedno zadanie z
nieszczęsnego prawdopodobieństwa, którego kompletnie nie umiem. Czy mógłby ktoś je rozwiązać i
chociaż trochę mi je wytłumaczyć?
dane są p(a)=0,4 p(b∪a)=0,9 p(b)=0,7 oblicz p(b−a).
17 mar 14:15
Kaja: P(B/A)=P(B)−P(A∩B)
ze wzoru P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B) oblicz P(A∩B) a następnie zastosuj powyższy wzór
17 mar 14:53
Eta:

P(B\A)= P(B)− P(A∩B)
P(A U B)= P(A)+P(B)−P(A ∩ B) ⇒ P(A ∩ B)= 0,4+0,7 −0,9=
0,2
P(B\A)= 0,7−0,2=
0,5
17 mar 14:55
Tidi: O, kurczę, obydwie jesteście bardzo kochane! Naprawdę Wam dziękuję za pomoc
17 mar 15:04