Jest tak :
Objetosc ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest rowna 6√3 a kat nachylenia krawędzi bocznej
do podstawy wynosi 30 stopni . Oblicz dlugosc krawędzi bocznej
wiec tak robie :
Wzór na objetośc:
| 1 | ||
V= | Pp * h | |
| 3 |
| h | ||||||||
tg30= | ||||||||
|
| 2√3 | ||
h= | hp | |
| 9 |
| a√3 | ||
podstawiam za hp = | ||
| 2 |
| 2√3 | a√3 | |||
h= | * | |||
| 9 | 2 |
| a | ||
h= | ||
| 6 |
| a2√3 | ||
Pp= | ||
| 4 |
| 1 | ||
I podstawiam do V= | Pp * h | |
| 3 |
| 1 | a2√3 | a | ||||
6√3 = | * | * | ||||
| 3 | 4 | 6 |
| a | ||
wiec h= | ||
| 6 |
| √6 | ||
h= | ||
| 6 |
i co zle
robie jest jakiś lepszy sposób
Z góry dziekuje za pomoc
| a | ||
h= | ||
| 3 |