funkcje f określono następująco
Paula: zad.3. funkcje f określono następująco : każdej liczbie ze zbioru X= {−2,−1,−12, 0 ,
12,1,2} przyporządkowujemy liczbę będącą jej kwadratem.
a)wyznacz zbiór wartości tej funkcji
b) dana funkcje określ za pomocą ; tabelki, wzoru, grafu i wykresu
17 mar 13:43
krystek: x→x2
czyli −2→...?
−1→...?
Pomyśl f(x)=..?
17 mar 13:46
krystek: f(−2)=4
f(−1)=1
f(−1/2)=...
f(0)=.. itd
17 mar 14:00
Paula: −1/2 → 1/4
0→0
1→1
2→4
1/2→1/4
17 mar 14:04
krystek: ok
I teraz na zaznacz w układzie współrzędnych, tabelka i juz
17 mar 14:06
Paula: trzeba połączyć punkty na wykresie

?
a za pomocą wzoru jak można to zapisać

?
17 mar 14:14
Krzysiek : Jesli jakiejs liczbie przyporzadkowujemy jej kwadrat to bedzie wzor f(x)=x2 Teraz zbior
wartosci tej funkcji . Odczytaj na osi OY
17 mar 16:06
krystek: Nie możesz łaczyć punktów , ponieważ masz podaną dziedzinę tylko dla podanych X={..,..}
17 mar 16:11
Licealista:

Mniej więcej tak. Rysunek niedokładny, ale wiesz o co chodzi.
17 mar 16:15
krystek: Licealisto popraw w D masz ujemne wartości x
17 mar 16:16
Paula: tak dziękuję bardzo
17 mar 16:18
Licealista: To było dla przykładu

Oczywiści musi tak zrobić ze wszystkimi argumentami z dziedziny.
17 mar 16:18