FGFF
Hans: rozwiąż
√x2−x−12<x
17 mar 13:33
PW: 1. Wyznaczyć dziedzinę D (pod pierwiastkiem wyrażenie nieujemne)
2. Żadna liczba x<0 nie spełnia nierówności (bo prawa strona ujemna, a lewa nieujemna)
3. Dla nieujemnych x zadana nierówność jest równoważna nierówności uzyskanej przez
podniesienie obu stron do kwadratu:
x2−x−12 <x2, x∊D∩(<0,∞)
17 mar 13:43
Kaja: zał. x2−x−12≥0
Δ=1+48=49
√Δ=7
x1=−3 x2=4
x∊(−∞,−3>∪<4,+∞)
1. x∊(−∞,−3>
wtedy ta nierównośc nie ma rozwiązania, bo lewa strona jest nieujemna a prawa ujemna.
2. x∊<4,+∞)
podnosimy obustronnie do kwadratu i mamy:
x2−x−12<x2
−x<−12
x>12
odp.x∊(12,+∞)
17 mar 13:47
Hans: Dzięki
17 mar 13:52