pomocy
ewa: wyznacz a oraz b, wiedząc, że:
W(x) =x4−ax3+bx2−(2a+b)x+5 oraz W(1)=0 i w(−1)=24
prosze, pomocy
28 sie 19:32
Eta:
Witam

Jakiej tu potrzeba pomocy?
W(1) = 1
4 −a*1
3 +b*1
2 −(2a +b)*1 +5 = 1 −a +b −2a −b +5 = −3a +6
więc W(1) =0 to −3a +6 =0 =>
a = 2
W( −1)= (−1)
4 −
2*(−1)
3 +b *(−1)
2 −( 2*
2 +b)*(−1) +5= 1 +2 +b +4 +b +5= 2b +12
W(−1)= 24 => 2b +12 = 24 =>
b=6
28 sie 20:18
ewa: dziękuje.
tak samo liczyłam, tylko robiłam jeden błąd i nic mi nie wychodziło. jeszcze raz dziękuje za
oświecenie i pozdrawiam
28 sie 20:51
Eta:
28 sie 21:10
Eta:
Sprawdzając upewniasz się czy odp . jest poprawna.
dla a = 2 i b = 6 wielomian ma postać:
W( x ) = x
4 −2x
3 +6x −10x +5
zatem:
W( 1) = 1 −2 +6 −10 +5 =
0 czyli ok.
W(−1)= 1 +2 +6 +10 +5 =
24 ok.
Powodzenia, też pozdrawiam
28 sie 21:15