pomocy
MGD: Witam

mam taki problem ponieważ nie mogę obliczyć miary kątów w trójkącie

a mianowicie muszę je obliczyć z twierdzenia cosinusów wiec mam podane :
a=12
√2 b=12 i γ=
712π nie wiem jak mam obliczyć miary reszty

, obliczyłam trzeci bok
który wynosi c=6(
√6+
√2)
17 mar 13:24
krystek:
17 mar 13:32
MGD: z twierdzenia COSINUSÓW
17 mar 13:33
PW: Albo − jeśli koniecznie z tw. cosinusów − liczyć dalej:
a2=b2+c2−2bccosα
− mając już wszystki boki "łatwo" policzyć cosα.
17 mar 13:36
MGD: | | 2+3√2 | |
tylko ze gdy Ci wychodzi |
| to faktycznie "łatwo"  |
| | 2√6+2√2 | |
17 mar 13:38
PW: Nie sprawdzałem, ale jeśli jest tak jak piszesz, to
2+3√2=√2(√2+3)
2√6+2√2=2(√3√2+√2)=2√2(√3+1)
−coś się skraca, usunąć niewymierność z mianownika i nie będzie to takie straszne.
17 mar 13:52
PW: Ustalmy, czy mamy to samo.
| | √2 | |
Wyliczyłem, że c2=144(2+√3) i wobec tego cosα= |
| |
| | 2 | |
17 mar 15:02