równanie proste
alt: może mi ktoś pomóc, rozwiązuje równanie i wychodzi mi x=0,5 lub x=0,75
ale wedlug odpowiedzi ma byc tylko x=0,5
| | 1 | |
(√2x− |
| )2+|2x2−3x+1|=0 |
| | √2 | |
PW: Oba składniki są nieujemne (pierwszy jest kwadratem liczby, drugi wartością bezwzględną liczby
− dla dowolnej x∊R.
Jeżeli oba składniki sumy są nieujemne, to jedyna możliwość spełnienia równania ma miejsce, gdy
oba składniki jednocześnie są zerami.
| | 1 | |
x= |
| i (...− rozwiązanie równania kwadratowego) |
| | 2 | |
Jest tam spójnik "i", a więc tylko liczba 0,5 ma szansę być pierwiastkiem (o ile jest też
pierwiastkiem równania kwadratowego). Zapewne to policzyłeś, więc nie tracę dalej czasu.