funkcja dana jest wzorem
Paula: | | x2−4 | |
funkcja dana jest wzorem f(x) = |
| |
| | 6−3x | |
a)okresl dziedzine funkcji
b) wyznacz miejsce zerowe
17 mar 13:08
Paula: b) 6−3x=0
−3x=−6 /:(−3)
x= 2 czy −2


?
17 mar 13:14
Licealista: a) D=R\{2}
b) x1=2 x2=−2
17 mar 13:17
Gościu: dziedzina funkcji to ℛ/2 bo w mianowniku nie może być 0 a 6 − 3 * 2= 0
a miejsce zerowe będzie kiedy licznik będzie = 0 czyli 22−4 = 0 i −22−4=0 ale ponieważ 2 nie
należy do funkcji to miejsce zerowe jest tylko dla x=−2
17 mar 13:20
Gościu: Licealista napisał poprawinie a) ja źle oznaczyłem
17 mar 13:21