pole
inez: Pole pewnej działki ma 48m2
Jesli długość zwiekszymi o 4m a szerokość zmniejszymy o 3m to jego pole wzrosnie o 2m2.
Wyznacz początkowe wymiary
wiadomo że z tego bedzie układ równań
a*b = 48
(a+4)(b−3) = 48 + 2
jednak kiedy rozwiazuję to dalej wychodzą mi bardzo dziwne rzeczy, chyba cos źle.
mógłby ktoś pomóc ?
17 mar 13:06
Licealista: źle rozpisałeś
ab−3a+4b−12=50 i za ab podstaw 48.
17 mar 13:08
Kaja: | ⎧ | a(34a+144)=48 | |
| ⎩ | b=34a+144 |
|
rozwiąż to pierwsze równanie licząc deltę
17 mar 13:11
inez: i dalej bedzie
48− 3a + 4b − 12 = 50
−3a +4b = 50+12 −48
−3a + 4b = 14
i teraz jak podstawić cos za a albo za b
17 mar 13:14
inez: okej. dzieki kaja
17 mar 13:14