Prawdopodobieństwo
Paula: Bardzo Proszę o pomoc
1.Rzucamy kostką do gry, oblicz:
a) wypadło 6 oczek
b)wypadła liczba oczek podzielna przez 3
2. Liczby naturalne od 1 do 30 napisane zostały na 30 kartkach po jednej liczbie na każdej.
Losujemy jedną kartkę. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że napisana na tej kartce liczba
jest:
a)parzysta
b)podzielna przez 4
3. W urnie znajduje się 6 kul białych i 8 czarnych. Losujemy dwie kule. Oblicz
prawdopodobieństwo, że wśród wylosowanych kul:
a)jedna jest biała
b) obie są białe
c)obie są czarne.
Z góry dziękuję !
17 mar 12:55
Kaja: 1. Ω={1,2,3,4,5,6,}
a) A={6}
|A|=1
b) B={3,6}
|B|=2
17 mar 14:17
Kaja: w zad.2. Ω=30 bo tyle jest tych wszystkich liczb
a) wypisz sobie wszystkie liczby parzyste od 1 do 30 i policz ile ich jest.
prawdopodobieństwo tego zdarzenia to będzie to co wyliczysz przez 30
b) wypisz wszystkie te spośród liczb od 1 do 30, które sa podzielne przez 4 i dalej jak a)
17 mar 14:19