Logarytmy równanie
Mateusz: log(x2−2x+1)+1=2log(1−x)+log(x2+1)
Mam problem, nie wiem co zrobić z tą 2 przy pierwszym logarytmie po prawej stronie. Gdyby jej
nie było, mógłbym zastosować wzór na dodawanie logarytmów, a pozniej z rożnowartościowości
opuścić logi, a tak to co? Dać tą 2 i wtedy log(1−x)2? Tylko wtedy znów wszystko bedzie 4 i
zaczynają sie schody.
17 mar 12:53
Saizou : log(x−1)2+log10=log(1−x)2+log(x2+1)
i teraz wzorki loga(b*c)=logab+logac
17 mar 12:55
Mateusz: No tak właśnie robię, ale to wtedy wkraczam w 4 potęgę, to ok?
17 mar 12:56
Saizou : a w czym problem

ale najpierw zrób założenia
17 mar 12:58
Mateusz: No okej, tylko teraz mam problem z dziedziną, bo wyszło tak
x>2 na drugim x <1 a na trzecim x2 + 1>0
Czyli jaka jest wspołna dziedzina x ∊ (2,∞)?
17 mar 15:22
Mateusz: a nie przepraszam, druga dziedzina wyszła mi x < −1, czyli odrzuciłem to, bo nie może być
mniejszy od zera, tak?
17 mar 15:24