Zbadaj liczbę rozwiązań układu równań z parametrem.
Kiruto: Witam! Może ktoś mógłby mi pomóc z tym zadaniem...?
Zbadaj liczbę rozwiązań układu równań:
2x+3y=4
4x+my=2m
w zależności od parametru m.
Dla jakich całkowitych wartości parametru m rozwiązaniem tego układu jest para liczb dodatnich?
Zacząłem to robić metodą wyznacznikową z której
W=2m−12
Wx=4m−6m
Wy=4m−16
zatem x=m/(6−m)
y=(2m−8)/(m−6)
czyli m≠6 .
Nie wiem jak to dalej ugryźć...
Będę bardzo wdzięczny za pomoc!
17 mar 12:47
PW: Liczba rozwiązań zależy od W
a) W≠0 − istnieje jedna para liczb spełniająca układ
b) W=0 − ....
Zacząć trzeba od dyskusji, dla jakich m jest W≠0, a dla jakich W=0, ten drugi przypadek jeszcze
rozwinąć − to będzie badanie liczby rozwiązań (kiedy jedno, kiedy wcale, a kiedy nieskończenie
wiele).
Dopiero po tym − przy założeniu W≠0 badać jaka musi być m, aby oba ułamki
były dodatnie.
17 mar 13:20
Kiruto: Przyznam szczerze, że trochę się pogubiłem...
To nie przy W=0 istnieje jedna para liczb spełniajacych ten układ...?
Mógłbyś to rozjaśnić?
17 mar 13:35
krystek: A możesz dzielić przez zero?
17 mar 13:36
No tak: No tak... Ok, dziekuję za pomoc!
17 mar 13:41