Indukcja
lenna: co muszę zrobić żeby lewa strona rownała sie prawej :
| k(3k−1) | | (k+1)(3k+1) | |
| + (3k+1)= |
| |
| 2 | | 2 | |
17 mar 12:46
Kaja: spróbuj sprowadzić lewą do wspólnego mianownika
17 mar 12:48
lenna: dochodzę do tego momentu i nie wiem co dalej..
powinnam to wymnożyć ?
17 mar 12:58
Kaja: wymnóż, potem zredukuj licznik a nastepnie zrób postac iloczynową
17 mar 13:01
Kaja: tylko że mnie wychodzi po rozłożeniu licznika (k+1)(3k+2), więc jeszcze sprawdź treść zadania,
czy tam ma na pewno być 1
17 mar 13:02
lenna: dokładnie ten przykąłd wygląda tak
| | n(3n−1) | |
1+4+7+..+(3n−2)= |
| |
| | 2 | |
| | k(3k−1) | |
założenie : 1+4+7+..+(3k−2)= |
| |
| | 2 | |
| | (K+1)(3k+!) | |
teza :1+4+7+..+(3k−2)+(3k+1)= |
| |
| | 2 | |
może tutaj gdzieś błąd zrobiłam
17 mar 13:08
17 mar 13:12
Eta:
Oczywiście prawa strona
17 mar 13:13