wielomiany
szymon: Rozwiąż równanie wielomianowe
3x4−3x2−36=0
Proszę o rozwiązanie bardziej szczegółowe.
17 mar 12:42
zombi: t=x2 i t≥0
masz podstawienie to lecisz, dasz rade sam, jeśli wiesz jak się kwadratówki rozwiązuje
17 mar 12:43
Saizou : 3(x4−x2−12)=
3(x4−4x2+3x2−12)=
3(x2(x2−4)+3(x2−4))=
3(x2−4)(x2−3)=
17 mar 12:45
Kaja: t=x
2, gdzie t≥0
3t
2−3t−36=0
Δ=9−4*3*(−36)=441
√Δ=21
| | 3−21 | | 3+21 | |
t1= |
| =−3 sprzeczność t2= |
| =4 |
| | 2*3 | | 2*3 | |
x
2=4
x
2−4=0
(x−2)(x+2)=0
x=2 lub x=−2
17 mar 12:45
Saizou : poprawka przy końcu
3(x2−4)(x2+3)
17 mar 12:47