nierówność
inn: Rozwiąż nierówność
2x
3 + 8x
2 − 3x − 12 = 0
2x
2 (x+4) −3 (x+4) = 0
(2x
2 − 3) (x+4) = 0
2x
2 −3 = 0
2x
2=3 /:2
x+4 = 0
x= −4
czy to zadanie rozwiązanie jest dobrze ?
proszę o pomoc.
17 mar 12:19
ICSP: prawie dobrze
| | 3 | |
x2 = |
| ma dwa rozwiązania. Spróbuj znaleźć drugie (mozesz zastosować a2 − b2 jak tego |
| | 2 | |
od razu nie widzisz)
17 mar 12:21
Kaja: | | 3 | |
jeszcze powinno byc jedno rozwiązanie: x=−√ |
| |
| | 2 | |
17 mar 12:21
krystek: 2x2−3=0 ⇔(x−√32)(x+√32)=0
17 mar 12:22
inn: faktycznie. dziękuję bardzo za pomoc
17 mar 12:26
mala2: dlaczego nierówność?
17 mar 14:43