czy to zadanie z prawdopodobieństwa rozwiązałam poprawnie ?
szczęśliwa : chciała bym spytac o poprawność mojego rozwiązania : 3 razy rzucamy kostką do gry oblicz p(a)
jeśli zdarzenie A to takie w którym w pierwszym i w drugim żucie liczba oczek wyrzuconych jest
równa liczbie oczek wyrzuconych w trzecim rzucie
MOJE ROZWIĄZANIE :
Ω = 6*6*6 = 216
A = (1,1,2)(1,2,3)(1,3,4)(1,4,5)(1,5,6)
(2,1,3)(2,2,4)(2,3,5)(2,4,6)
(3,1,4)(3,2,5)(3,3,6)
(4,1,5)(4,2,6)
(5,1,6) => 15 możliwości
PW: |Ω|= 216 albo Ω z kreseczką nad, której tu nie można zrobić.
Napisanie Ω=216 może mieć przykre konsekwencje (egzaminowany nie odróżnia pojęć przestrzeni
zdarzeń elementarnych i liczby zdarzeń elementarnych).
Zadanie jest tak sformułowane, że ja bym myślał A={ (1,1,1), (2,2,2), ..., (6.6.6)}.
Ja tak rozumiem określenie "w pierwszym i w drugim rzucie liczba oczek wyrzuconych jest równa
liczbie oczek wyrzuconych w trzecim rzucie" − nie ma tam słowa "suma".
Jeżeli jednak miało być tak jak rozwiązałaś, to tylko jedna uwaga na koniec: nie podajemy
przybliżeń dziesiętnych, gdy nie było takiego wyraźnego polecenia. Należało uprościć ułamek:
| | 15 | | 5 | |
|
| = |
| i tak zostawić. |
| | 216 | | 72 | |
Ja rozumiem, że to jakiś błąd zapisu, ale jeśli otrzymujemy prawdopodobieństwo większe od 1 (u
Ciebie aż 14,4), to od razu wiadomo, że źle − trzeba sprawdzać rachunki, a jeśli dą wykonane
dobrze, to znaczy że sposób rozumowania był zły.