jak takie zadanko zrobic
Marian: Napisz równanie płaszczyzny π przechodzącej przez punkt P0 i równoległej do płaszczyzny π1,
gdy: P0=(2,3,0), π1: płaszczyzna 0yz
28 sie 13:35
AS: Równanie ogólne płaszczyzny:
A*x + b*y +C*z + D = 0
Dla płaszczyzny równoległej do pł.OYZ zachodzi B = C = 0
Szukana płaszczyzna przyjmuje postać
A*x + D = 0
Dodatkowo ma zawierać punkt P(2,3,0)
Wstawiając x = 2 mamy A*2 + D = 0 ⇒ D = −2*A
Szukane równanie płaszczyzny:
A*x − 2*A = 0
x − 2 = 0 Jest to szukane równanie płaszczyzny.
28 sie 15:27
Marian: analogicznie

Napisz równanie płaszczyzny π przechodzącej przez punkt P0 i równoległej do płaszczyzny π1,
gdy: P0=(2,3,0), π1: płaszczyzna
0xy
A*x + b*y +C*z + D = 0
Dla płaszczyzny równoległej do pł.OXY zachodzi A = B = 0
Szukana płaszczyzna przyjmuje postać
C*z + D = 0
Dodatkowo ma zawierać punkt P(2,3,0)
Wstawiając z = 0 mamy C*0 + D = 0 ⇒ D = 0
Szukane równanie płaszczyzny:
0 = 0 jakis absurd? czy ten tym twoim sposobem tego juz sie tak nei zrobi czy moze wogoel to
nie tak?
29 sie 19:56
AS: Wszystko się zgadza.
Równanie płaszczyzny: C*z = 0 czyli z = 0 dla C ≠ 0
Jest to płaszczyzna Oxy.
29 sie 20:06